Пълно слънчево затъмнение 1999

Последното за двадесети век пълно слънчево затъмнение бе на 11 август 1999 година. То беше наблюдавано от Европа, Западна Азия и Северна Африка . Атмосферните условия над Черно море и Балканския полуостров бяха идеални за наблюдение. Това позволи на милиони хора да почувстват този могъщ небесен спектакъл. На схемата по-долу е показана зависимостта между продължителността на пълната фаза и вероятността за безоблачно небе. В тази страница са събрани някои материали за затъмнението, наблюдавано от североизточната част на България.

Пътят на пълното слънчево затъмнение през България. За даден момент от времето сянката има елипсовидна форма. При движението си на югоизток тази елипса описва ивица широка 75 км. В останалите части на страната ще се наблюдава частично затъмнение. Затъмнението е относително кратко - максимална продължителност на пълната фаза 147 секунди. Централната линия на сянката влиза в България в 14:09 часа близо до Силистра и напуска около Шабла в 14:12 часа.

 

 

По време на пълната фaза на затъмнението е възможно наблюдаването на някои по-ярки звезди и планети. Това е карта на небето на 11 август 1999 г.

Sky on time of eclipse (NASA)

Фотографии от пълно слънчево затъмнение 1999
Кликнете върху изображението за да го видите в уголемен вариант
author: Stela Tasheva
author: Svetlozar Manev
author: dr. Mario Ivanov
author: Boris Komitov
author: Stela Tasheva
author: Kamen Kozarev
author: Svetlozar Manev
author: Tsonio Penev
author: Boris Komitov
author: Boris Komitov